Naša istraživanja za bolji svijet – PHArA-ON (Ericsson Nikola Tesla Komunikacije, HR)

Naša tvrtka ima dugu tradiciju istraživačkih aktivnosti. Premda vjerojatno znate da surađujemo s znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu te da postoji nekoliko aktivnosti gdje uključujemo studente u naše dnevne operacije, možda niste znali da Ericsson Nikola Tesla ima registriran i aktivan privatni znanstveni institut čiji djelatnici sudjeluju u nizu projekata koji nose potencijalne koristi društvu i gospodarstvu.

O projektu INSULAE kao i o nizu dosadašnjih projekta financiranih od strane EU je nedavno bilo riječi u „Komunikacijama“. No, to je samo dio priče. Naša kompanija je u vrhu ljestvice kompanija po broju do sada provedenih velikih suradničkih istraživačkih projekata ili inovacijskih akcija u našoj državi. Od 2006. godine kada smo startali u EU FP6 programu s tadašnja 4 projekta, u H2020 financijskom okviru imamo čak 19 sufinanciranih projekata. Ovoga puta predstavljamo tri projekta koje radimo u okviru H2020 programa i dva interna istraživačka projekta.

PHArA-ON
EU H2020 projekt PHArA-ON (Pilots for Healthy and Active Ageing) ima cilj stvoriti okruženje za pametno i aktivno starenje europskog stanovništva stvaranjem niza integriranih i vrlo prilagodljivih interoperabilnih otvorenih platformi s naprednim uslugama, uređajima i alatima koji uključuju IoT, umjetnu inteligenciju (AI), robotiku, računarstvo u oblaku, pametnu nosivu opremu, velike podatke i inteligentnu analitiku. Projekt razmatra relevantne standarde i doprinijet će im uz pomoć dvaju standardizacijskih tijela koji su dio konzorcija. Privatnost podataka, cyber sigurnost, interoperabilnost i otvorenost bit će ključna načela dizajna platformi u projektu. Osim tehnoloških rješenja koja u projekt unose postojeći partneri, u drugoj i trećoj godini projekta planira se uključivanje dodatnih partnera kako bi se odgovorilo na zadane zahtjeve projekta. Integrirane platforme bit će ispitivane u dvije faze: u fazi predvalidacije i u fazi pilota velikih razmjera, na šest različitih europskih pilot lokacija. Tijekom projekta planirano je uključivanje 2.500 korisnika i 350 stručnjaka. Trajanje projekta je 4 godine, počevši od prosinca 2019. s ukupnim proračunom od 21,5 milijuna eura te uključuje 41 partnersku organizaciju iz 12 zemalja EU. Naša kompanija sudjeluje u svim radnim paketima i vodi radni paket za uspješnu isporuku tehnologije i pomoćnih alata. Glavni nositelji rada na projektu su dr.sc. Andrej Grgurić i mr.sc. Miran Mošmondor.

Cijeli članak pročitajte ovdje